Ambrozia (Ambrosia) este un gen de plante erbacee, sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa. Genul acesta cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene, care cresc în special în regiunile plate, sărace în apă și nisipoase. Varii specii de Ambrosia produc cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alegice („febra fânului”).Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă.

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile climatice. În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele ,cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane, preferând solurile nisipoase si crește spontan pe terenurile lăsate in paragina.

Ambrozia produce cantități mari de polen începând de la mijlocul lunii iulie, și se încheie spre finalul lunii septembrie, polen ce conține multiple fragmente extrem de alergizante. . În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt pe distanțe foarte mari.
Se estimeaza ca aproximativ 5,35% din populația României este afectata de polenul acestei plante.
Singura modalitate de eradicare a plantei este defrisarea. Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen.

Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii. Ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an.
În conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, distrugerea acesteia se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. De asemenea legea 62/2018 din 9 martie 2018 prevede urmatoarele sanctiuni:
“Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”

RO GARDEN, prin intermediul personalului instruit, va poate scapa si de buruiana ambrozia si de o eventuala amenda.