Ce este peisagistica?

Peisagistica este arta de a planifica, a proiecta, a menține, a persevera și a reabilita spatiul verde și designul construcțiilor realizate de om.
Întreaga activitate peisagera urmăreşte crearea si menţinerea unor spatii verzi care sa satisfacă cerinţele beneficiarului din punct de vedere al calitatii, al esteticii, al intergarii in mediul înconjurător si nu in ultimul rând al utilitatii. Peisagistul este o persoana care coordonează şi aplică metodele specifice de lucru in domeniul horticol, atât in practica cat si in birou.
Amenajarea spațiului în care trăim va fi, intotdeauna, de o importanță majoră deoarece, cu totii avem nevoie de un loc în care să ne putem încărca pozitiv de la natură. Avem nevoie să ne reîntoarcem la aceasta, ori de câte ori ne simțim obosiți sau compleșiți de viața activă și societatea în care trăim, de aglomerație, de poluare.
Activitatea de amenajări peisagere este una complexa care necesita pe langă aptitudini tehnice si spirit artistic, deoarece tehnicianul peisagist trebuie sa găsească soluţiile optime pentru rezolvarea solicitărilor specifice exprimate de beneficiar.

Amenajarea gradinii

Amenajarea curții și a grădinii este arta și procesul conceperii planurilor de amenajare în vederea alegerii plantelor și a designului de peisaj din curte. Amenajarea grădinii poate fi făcută de către profesioniști cu diferite niveluri de experiență și calificare. Cei mai mulți peisagiști care se ocupă de amenajarea curților și grădinilor au pregătire în horticultură. Și peisagiștii amatori pot atinge un înalt nivel de experiență datorat numărului mare de ore petrecute cu amenajarea grădinilor, studiului sau înscrierii în anumite cluburi specializate.
Elementele de peisagistică și amenajare a curții și grădinii pot include planurile terenului din punct de vedere al cărărilor, zidurilor, elementelor de apă, zonelor de ședere și teraselor; aspectele legate de plante, cu privire la necesitățile legate de horticultură, creșterea lor în fiecare sezon, durata de viață, obiceiuri de creștere, dimensiuni, viteză de creștere și combinații cu alte plante și caracteristici de peisagistică.
În amenajarea unei grădini, trebuie ținut cont urmatoarele principii:

– principiul utilitatii
– principiul esteticii
– principiul ecologic sau al intergarii in mediul înconjurător
– principiul calitatii
– o altă importanță majoră o reprezintă și detaliile tehnice care trebuie să îmbine vizualul cu funcționalul.
Activitatea de amenajări peisagere este una complexa care necesita pe langă aptitudini tehnice si spirit artistic, deoarece peisagistul trebuie sa găsească soluţiile optime pentru rezolvarea solicitărilor specifice exprimate de beneficiar.

 

Ce este peisagistica? 5 Ce este peisagistica? 6